Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina objavila nove, nepotvrđene i nepotpune rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kandidat Saveza sa promjene i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić povećao je prednost u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska u odnosu na kandidatkinju koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata - Demokratski narodni savez - Socijalistička partija i aktuelnu premijerku RS-a Željku Cvijanović.

Na osnovu prebrojanih 91,17 posto glasova, odnosno 2.045 od ukupno 2.243 biračka mjesta, Ivanić je osvojio 283.249, odnosno 48,36 posto glasova, a Cvijanović 281.643 glasa, što predstavlja 48,09 posto glasova birača.

U utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a ključni će biti glasovi birača koji su glasali na biračkim mjestima u odsustvu i iz inostranstva putem pošte, koji će biti brojani nakon što bude okončano prebrojavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta.

Radi se uglavnom o glasovima Bošnjaka, koji bi tako mogli u konačnici odlučiti o tome ko će biti član bh. Predsjedništva iz RS-a.

Bošnjački član Predsjedništva

Kada je riječ o bošnjačkom članu Predsjedništva, aktuelni predsjedavajući ovog tijela i kandidat Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi sa osvojenih 227.984 glasova, što je 32,78 posto, na osnovu do sada prebrojanih 93,23 posto glasačkih listića.

Kandidat Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ima 187.571 glasova (26,97 posto), a trećeplasirani kandidat Demokratske fronte Emir Suljagić 105.823 glasova (15,21 posto).

Hrvatski član Predsjedništva

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva vodi kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović s osvojenih 118.149 glasova (52,43 posto), a drugi je kandidat HDZ-a 1990 Martin Raguž, koji ima 86.695 glasova (38,47 posto).

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je saopćila kako je do sada za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH obrađeno 3.041 od ukupno 3.262 biračkih mjesta.

Parlamentarna skupština BiH

SDA je vodeća u tri od pet izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a u po jednoj izbornoj jedini vodeće su Demokratska fronta i Koalicija predvođena HDZ-om BiH.

SBB BiH je drugoplasirani u jednoj, a trećeplasirani u dvije izborne jedinice.

Izborni prag u pojedinim izbornim jedinicama prešli su Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i HDZ 1990.

Trenutno je za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine obrađeno između 78,1 i 88,6 posto glasačkih listića, u zavisnosti od izborne jedinice.U dvije od tri izborne jedinice u RS-u za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine vodi SNSD, a Srpska demokratska stranka u jednoj.

Značajnije rezultate, odnosno prelazak izbornog praga od tri posto, zabilježili su i koalicija PDP-NDP i koalicija DNS-NS-SRS.

Parlament Federacije BiH

U devet od 12 izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine vodi SDA, a u tri koalicija predvođena HDZ-om BiH. Među strankama koje su prešle izborni prag nalaze se DF, SBB BiH, SDP BiH, HDZ 1990 te u jednoj Naša stranka.

Prema podacima CIK-a BiH, za Predstavnički dom federalnog Parlamenta do sada je obrađeno između 71,18 i 93,75 posto glasačkih listića, u zavisnosti od izborne jedinice.

Predsjednik RS-a

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS-a Milorad Dodik vodeći je nakon obrađenih 1.991 biračkih mjesta od ukupno 2.243, ili 88,77 posto.

Dodik je osvojio 273.118 glasova (46,79 posto), a drugoplasirani je kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić sa 263.855 glasova (45,21 posto). Kandidat koalicije "Domovina" Ramiz Salkić (SDA) isvojio je 16.831 glas (2,88 posto), pa bi mogao biti novi potpredsjednik RS-a iz bošnjačkog naroda.

Iako je osvojio svega 2.928 glasova (0,50 posto), kandidat Partije ekonomske i socijalne pravde Emil Vlajki najozbiljniji je kandidat za novi mandat za potpredsjednika RS-a iz hrvatskog naroda.

Narodna skupština RS-a

SNSD je vodeća stranka u šest od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS-a, a koalicija SDS-PUP-SRSRS u tri izborne jedinice. Među strankama koje su prešle izborni prag nalaze se i koalicija DNS-NS-SRS, PDP, SP, Narodni demokratski pokret i koalicija "Domovina".

Za Narodnu skupštinu RS-a do sada je prebrojano između 72,83 i 94,26 posto glasova.

Kantonalne skupštine

Od ukupno 10 kantona u Federaciji BiH , SDA vodi uvjerljivo u šest kantona: Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom, Srednjebosanskom i Kantonu Sarajevo.

Koalicija predvođena HDZ-om BiH vodi u četiri kantona: Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 (Livno).