Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Centralna izborna komisija već danima ne objavljuje nove rezultate općih izbora. Za državni nivo nedostaje 12 posto glasova, za kantone 19 posto, za FBiH 14 posto glasova. Rastu strahovi da ovo odgađanje otvara prostor za žestoke manipulacije dok javnost nema adekvatnu pažnju . Prema nezvaničnim informacijama iz Goražda još nije evidentirano i upisano skoro 50 posto glasova ! Brojne su i sad već očigledne malverzacije i biračkih odbora koji su na pojedinim mjestima upisivali koliko hoće glasova, a negdje su glasovi brisani, dok su s pojedinih mjesta potpuno nestali.

Uprkos tome CIK-a odbacuje odgovornost za kašnjenje u dostavi preliminarnih rezultata glasanja od 12. oktobra na općinske, odnosno gradske izborne komisije, potvrđujući da ima nešto sporno..

Suad Arnautović, član CIK-a predložio je, a CIK usvojio zaključak kojim se traži utvrđivanje odgovornosti općinskih i gradskih izbornih komisija.

- Treba da identifikujemo sve komisije koje nisu ispoštovale zakonsku obavezu da do 13. oktobra u 11 sati u elektronsku bazu unesu podatke s biračkih mjesta, pa je to umjesto njih morao raditi Glavni centar za brojanje - rekao je Arnautović .

On je pojasnio i da se zbog nemara i neažurnosti lokalnih komisija tek jučer uspjelo unijeti 100 posto biračkih zapisnika u sistem i zato se kasnilo s objavom preliminarnih rezultata.

- Primamo uvrede da smo mi spori, a svoj posao nisu uradile lokalne izborne komisije- naglasio je Aranutović.

Rok za potvrđivanje konačnih izbornih rezultata je 11. novembar.