Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Saša Ćurguz, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je danas izreklo presudu kojom je optuženi Saša Ćurguz proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi s tačkama a) i k), u vezi s članom 29., a sve u vezi s članom 180. stav 1. KZ BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od petnaest (15) godina, javlja Fena.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, koji je započeo 23. maja 1992. godine na području naselja Ripač, a 10. juna 1992. godine na ostalom području Srpske općine Bihać i trajao najmanje do kraja jula 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Srpske općine Bihać, uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike BiH, odnosno Republike Srpske (VRS) počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubistvima.

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunati vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP-a BiH, optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP-a BiH, oštećeni su s imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Sud je, također, donio rješenje kojim je optuženom Saši Ćurguzu produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH, koji, po ovom rješenju, može trajati narednih devet mjeseci, a najduže do 30. decembra 2017. godine ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.