Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Studij i stručno usavršavanje

 • Zahtjevi za strane studente
 • Predznanje jezika
 • Troškovi studija u Njemačkoj
 • Mogućnosti financiranja studija
 • Mogućnosti stručnog usavršavanja
 • Njemačka sveučilišta

Zahtjevi za strane studente

Osobe koje žele studirati u Njemačkoj trebaju imati dokaz da ispunjavaju uvjete za pristupanje visokom obrazovanju (tzv. Hochschulzugangsberechtigung, kratica HZB). Potrebna im je svjedodžba o završenoj školi koja je sukladna njemačkoj maturi. Potvrdu HZB treba zatražiti izravno na visokoškolskoj ustanovi. Uvjeti za primanje na studij i kvalifikacijski postupak razlikuju se od fakulteta do fakulteta, a nisu isti ni kod svih studijskih grupa. Pravo mjesto za dobivanje informacija u vezi s tim je služba za poslove sa stranim studentima / međunarodni ured (tzv. Akademisches Auslandsamt, odnosno International Office). Neke visokoškolske ustanove za strane kandidate zahtijevaju i posebni prijemni ispit ili test opće sposobnosti za studiranje. Uz dobre rezultate na testu kandidati mogu povećati svoje izglede da budu primljeni na studij: www.testas.de.

Ako škola koju ste završili nije dovoljna za studij u Njemačkoj, možete položiti ispit kojim se utvrđuje sposobnost za studiranje (tzv. Feststellungsprüfung). Možete potražiti pomoć u pripremi za studijske predmete: www.studienkollegs.de

Predznanje jezika

Jezik na kojemu se održava nastava na većini studijskih grupa u Njemačkoj je njemački. Preduvjet je predznanje njemačkog jezika na razini B2/C1. Dva najvažnija jezična ispita koje priznaju sve visokoškolske ustanove su test „Njemački kao strani jezik“ („Deutsch als Fremdsprache“, skraćeno TestDaF) i „Ispit iz njemačkog jezika za pristup studiju stranim kandidatima“ („Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber“, kratica DSH).

Pazite Ima i nekoliko iznimnih slučajeva u kojima se ne traži ispit iz jezika (npr. matura iz neke njemačke škole u inozemstvu ili novi Goethe-certifikat C2). Pravovremeno se raspitajte o zahtjevima u visokoškolskoj ustanovi koju ste odabrali!

Pomoću pripremnog testa TestDaF možete procijeniti svoje izglede za uspjeh.

Na portalu s informacijama o dokazivanju znanja jezika možete istražiti kakvi su zahtjevi u pogledu znanja jezika na visokoškolskoj ustanovi koju ste odabrali.

Troškovi studija u Njemačkoj

Troškovi studija u Njemačkoj kreću se oko europskog prosjeka. Studenti mjesečno raspolažu s otprilike 800 eura.

Za studij u Njemačkoj morate računati sa sljedećim troškovima:

 • naknada za studiranje (školarina)
 • doplatak za studij
 • ostali troškovi studija
 • troškovi zdravstvenog osiguranja
 • opći izdaci

Naknada za studiranje (školarina): Svaka njemačka pokrajina samostalno odlučuje o naknadama za studiranje. Aktualno stanje u pogledu visine naknada pronaći ćete ovdje. Na visokoškolskim ustanovama u kojima se plaća naknada za studiranje cijena je otprilike 500 eura po semestru. Studenti iz programa ERASMUS u pravilu ne plaćaju naknadu za studiranje. Nasuprot tome, neovisni diplomski studiji i međunarodni programi studija na privatnim fakultetima gotovo svugdje se plaćaju.

Semestralni doplatak: Semestralni doplatak u pravilu se naplaćuje na svim njemačkim visokoškolskim ustanovama. Time se financiraju, primjerice, administrativni troškovi, studentski domovi ili kantina. Osim toga, time se na mnogim fakultetima financira i semestralna karta za korištenje sredstava javnog prijevoza. Semestralni doplatak razlikuje se škole do škole i iznosi između 25 i 150 eura po semestru.

Ostali troškovi studija: Studenti za vrijeme studija moraju računati i s drugim troškovima. To su troškovi za nabavu knjiga, izlete ili informatičku opremu.

Troškovi zdravstvenog osiguranja: Svi koji studiraju u Njemačkoj moraju imati zdravstveno osiguranje. Do 30. godine života i 14. semestra ustanove zdravstvenog osiguranja po zakonu imaju obvezu pružiti zdravstveno osiguranje studentima po povoljnijoj tarifi. Taj doprinos iznosi otprilike 80 eura mjesečno.

Pazite Unaprijed provjerite vrijedi li Vaše zdravstveno osiguranje i u Njemačkoj. Ako da, morate donijeti potvrdu da ste oslobođeni plaćanja obveznog osiguranja u Njemačkoj. Građani Europske unije koji imaju Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (kratica EHIC) automatski su osigurani i u Njemačkoj.

Opći izdaci: U opće izdatke osim troškova hrane i odjeće spadaju i troškovi smještaja koji prosječno čine trećinu izdataka za vrijeme studiranja. Za studente postoje razne mogućnosti smještaja, a u pravilu je najpovoljnije stanovati u studentskom domu ili dijeliti stan s više studenata (tzv. Wohngemeinschaft, kratica WG).

U studentskom domu soba za jednu osobu stoji između 120 i 200 eura, a mali apartman između 250 i 370 eura. Više informacija o stanovanju u studentskom domu naći ćete na internetskoj stranici namijenjenoj studentima u mjestu u kojem studirate: www.studentenwerke.de

Njemački studenti najradije žive u zajedničkom stanu, studentskoj stambenoj zajednici pod nazivom „Wohngemeinschaft“ (kratica WG). Svaki stanar ima svoju vlastitu sobu, a kupaonicu i kuhinju svi koriste zajednički. Troškovi sobe u takvoj stambenoj zajednici kreću se između 150 i 300 eura. Potražite stan koji ćete dijeliti s drugim studentima na internetu:

www.wg-gesucht.de
www.studenten-wg.de
www.studentenwohnung.de
www.zwischenmiete.de

Onaj tko želi živjeti u vlastitom stanu mora pravovremeno početi tražiti stan prije početka studija. Troškovi su vrlo različiti, ovisno o veličini, standardu i lokaciji, ali valja reći da je stan ispod 250 eura (samo najamnina, bez režija) jako teško naći. Kad imate svoj stan, morate voditi računa da treba prijaviti struju, plin, telefon i internet. Najmodavac može zatražiti i dokaz o Vašim primanjima ili jamstvo. Odgovarajući stan najlakše ćete naći na internetu:

www.immonet.de
www.immobilienscout24.de
www.immowelt.de
www.meinestadt.de
www.studium-ratgeber.de

Ako ste već u Njemačkoj, a još niste našli smještaj, kao privremeno rješenjemožete unajmiti sobu u nekom hostelu, domu za mlade ili nekom od studentskih hotela koje drže studentske udruge.

Studentski hoteli studentskih udruga: www.studentenwerke.de

Poveznice za hostele:

www.hostelworld.com
www.jugendherberge.de
www.hostelbookers.com

Paket ponude za strane studente: Za strance koji žele studirati u Njemačkoj neke studentske udruge nude i pakete usluga. U usluge su uključeni smještaj u sobi, zdravstveno osiguranje, prehrana, semestralni doplatak i kulturne priredbe. Neke studentske udruge dodatno nude i bicikl, računalo, posuđe ili tečajeve jezika. Taj paket usluga može trajati semestar ili dva. Raspitajte se u studentskoj udruzi visoke škole na kojoj kanite studirati.

Pazite Studenti u Njemačkoj uživaju niz pogodnosti, npr. povoljnije cijene karata za muzeje, kina ili bazene. Popust se može dobiti i na telefonske tarife, željezničke karte ili pretplate na časopise. Raspitajte se!

Mogućnosti financiranja studija

Na stranici Njemačke službe za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst, kratica DAAD) pronaći ćete mogućnosti financiranja studija uz pomoć stipendije.

Mnogo informacija o studiranju u Njemačkoj naći ćete i na stranici „Studiranje u Njemačkoj“ (Studieren in Deutschland).

Mogućnosti stručnog usavršavanja

Cjeloživotno učenje u njemačkoj obrazovnoj politici zauzima vrlo važno mjesto. Stručno usavršavanje trebalo bi ubrzati tehničke i gospodarske promjene s jedne strane i pomoći u ovladavanju mnogostrukim društvenim promjenama s druge strane.

Na internetu ćete lako pronaći informacije o mogućnostima stručnog usavršavanja:

www.bibb.de
www.die-bonn.de
www.dvv-international.de
kursnet-finden.arbeitsagentur.de
www.einzelhandel.de

Njemačka sveučilišta

Popis središta visokog obrazovanja u Njemačkoj: http://studieren.de

Aachen
RWTH (Rheinisch- Westfälische Technische Hochschule)
Augsburg
Universität
Bamberg
Otto-Friedrich-Universität
Bayreuth
Universität
Berlin
Freie Universität (FUB)
Humboldt-Universität (HUB)
Technische Universität (TUB)
Bielefeld
Universität
Bochum
Ruhr-Universität
Bonn
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität
Bonn - Alfter
Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft
Braunschweig
Technische Universität
Bremen
Universität
Hochschule Bremen
Bremerhafen
Hochschule Bremerhaven
Chemnitz
Technische Universität Chemnitz
Clausthal
Technische Universität
Cottbus
Brandenburgische Technische Universität
Darmstadt
Technische Universität Dramstadt
Dortmund
Universität
Dresden
Hochschule für Technik und Wirtschaft
Technische Universität
Düsseldorf
Heinrich-Heine-Universität
Duisburg
Gerhard-Mercator-Universität - Gesamthochschule
Eichstätt
Kath. Universität Eichstätt
Erfurt
Universität Erfurt
Pädagogische Hochschule Erfurt
Erlangen-Nürnberg
Universität
Essen
Universität Gesamthochschule
Folkwang-Hochschule Essen
Esslingen
Hochschule für Sozialwesen Esslingen
Flensburg
Bildungswissenschaftliche Hochschule Flensburg
Frankfurt am Main
Johann Wolfgang Goethe Universität
Hochschule für Bankwirtschaft
Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen Frankfurt (a.M.)
Frankfurt (Oder)
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder)
Freiberg (Sachsen)
Technische Universität Bergakademie
Freiburg im Breisgau
Universität
Gießen
Universität
Göttingen
Georg-August-Universität
Greifswald
Ernst-Moritz-Arndt-Universität
Hagen
FernUniversität
Halle
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Hamburg
Technische Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
Universität
Universität der Bundeswehr
Hannover
Universität
Medizinische Hochschule
Tierärztliche Hochschule
Heidelberg
Universität
Hildesheim
Universität
Hohenheim
Universität
Ilmenau
Technische Universität
Jena
Universität
Kaiserslautern
Universität
Karlsruhe
Universität
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe
Kassel
Universität
Kiel
Universität
Koblenz
Universität
Wissenschaftliche Hochschule für Unternehmensführung
Konstanz
Universität
Köln
Universität
Leipzig
Universität
Leipzig Hochschule für Grafik und Buchkunst
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur
Lübeck
Medizinische Universität
Ludwigsburg
Pädagogische Hochschule
Lüneburg
Universität
Magdeburg
Otto-von-Guericke-Universität
Mainz
Johannes Gutenberg-Universität
Mannheim
Universität
Marburg
Philipps-Universität
München
Ludwig-Maximilians-Universität
Technische Universität
Universität der Bundeswehr
Hochschule für Philosophie München
Münster
Westfälische Wilhelms-Universität
Nürnberg-Erlangen
Universität
Oestrich-Winkel
European Business School Schloß Reichartshausen (ebs)
Oldenburg
Carl von Ossietzky Universität
Osnabrück
Universität
Paderborn
Universität-Gesamthochschule
Passau
Universität
Potsdam
Universität
Regensburg
Universität
Rostock
Universität
Saarbrücken
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes
Universität des Saarlandes
Siegen
Universität Siegen
Speyer
Hochschule für Verwaltungswissenschaften
Stuttgart
Universität Stuttgart
Stuttgart-Hohenheim
Universität Hohenheim
Trier
Universität
Tübingen
Eberhard-Karls-Universität
Ulm
Universität
Vechta
Universität Vechta
Weimar
Bauhaus - Universität Weimar
Weingarten
Pädagogische Hochschule
Witten-Herdecke
Privat-Universität Witten-Herdecke
Wuppertal
Bergische Universität
Würzburg
Bayerische Julius-Maximilians-Universität