Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Iako informatika još uvijek nije obvezan predmet u školama, upravo znanje koje ona pruža jednog dana donosi i najbolju zaradu.

Krešimir je u posao krenuo s jednim računalom, a danas je izgradio pravo malo poslovno carstvo. U tvrtki koja proizvodi videoigre zaposlio je 20 ljudi.

"Jako jako dobra industrija, pogotovo u Hrvatskoj, i jako uspješna. Korak po korak, godinu za godinom smo rasli i praktički neprimjetno smo došli stvarno do zavidnih razmjera", kaže informatičar Krešimir Špes za Dnevnik Nove TV.

Hrvatski prosjek plaća u prvom kvartalu ove godine iznosi 5.354 kune, što je 2 posto manje nego u prethodnom kvartalu.

Samo mogu sanjati

Krojačica Štefica, zaposlena u Udruzi Kamensko, o prosječnoj hrvatskoj plaći, može samo sanjati.

"Mi bruto zaradimo oko 5.000, ali od toga gotovo pola damo državi. Tekstil je grana koja je zbilja ono plaćena, ono, kaj da velim, na nuli", kaže krojačica Štefica Relić.

Prosječna hrvatska plaća nedovoljna za pokriti osnovne životne troškove

Pa su tako plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji 40 posto niže od prosjeka, dok su u tehnologiji i informatici 50 posto veće.

"Ono što jest jedina prava istina kad je riječ o prosječnoj plaći, to je da je hrvatska prosječna plaća apsolutno nedovoljna za pokriće osnovnih životnih troškova i da bi trebala biti još barem za 25-30 posto veća samo da podmiri one najosnovnije troškove", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.